Leh floods De afgelopen dagen hebben in de gebieden tussen Pakistan en Tibet grote rampen plaatsgevonden. Door enorme regenbuien zogen de bergen zich vol water, waarna enorme modderstromen bergafwaarts kwamen en alles op hun weg naar beneden hebben verwoest.

Zo gebeurde dit ook in de nacht van 5 op 6 augustus jl. in Leh, Ladakh en omgeving. Inmiddels is bekend dat er minstens 150 mensen zijn gestorven, en er zijn nog vele mensen vermist. Het busstation is overstroomd, evenals de daarachter gelegen masten van de telefoonbedrijven. Ook de grote toegangspoort naar leh is verdwenen. Het is overal een grote ravage en overal wordt naar overlevenden gezocht onder de puinhopen van de, meestal van lemen stenen gebouwde, huizen en gebouwen.

Het vliegveld was ook overstroomd met modder, maar dat is inmiddels zover opgeruimd dat er vandaag weer vluchten hebben plaatsgevonden: de vliegtuigen waren vanuit Delhi gevuld met hulpgoederen en namen op de terugweg duizenden gestrande toeristen mee.

We hebben in Ladakh een aantal mensen die er actief zijn voor onze stichting, en natuurlijk maakten we ons daar grote zorgen om.

Gelukkig kon Aniek Jaartsveld ons laten weten dat zij okay is. De nieuwe vrijwilligers voor het guesthouse in Nyerma waren al in Leh en Aniek en zij zijn gisteren naar Nyerma gegaan. Er zijn geen gasten. Het klooster zelf heeft waterschade aan het dak, maar er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Alle nonnen zijn okay.

De zonnepanelen van Essent bewezen grote diensten: er is nergens stroom in Ladakh doordat leidingen en centrales zijn verwoest, maar de nonnen hebben stroom, en dus konden mobiele telefoons worden opgeladen en het contact met Nederland worden hersteld.

Ook de nonnen in Sabu maken het goed: de modderstroom is rakelings langs hun klooster gestroomd op weg naar de rivier beneden, maar heeft hen niet geraakt.

Ook de LNA maakt het goed: er is waterschade, maar er zijn geen onherstelbare dingen gebeurd.

Het gebied van Choglamsar is enorm getroffen door de ramp. Daar wonen vele Tibetanen, en hoe het met hen is weten we nog niet.

 

Er zijn websites met nieuws:

 

Hierbij enkele foto’s die we op het internet aantroffen.
We houden u op de hoogte.
DFLN

LEH-1

LEH-2

LEH-vliegveld

LEH-4