flut-rolf-3th Na de ramp in Ladakh zijn de meeste toeristen zo snel mogelijk vertrokken. Een deel van hen echter bleef om te helpen met het opruimen van de modder, het zoeken naar vermisten en het herstellen van wegen en bruggen.

Hierbij een verslag van Rolf Pessel uit Basel. Hij woont en werkt in Basel, en heeft ons uitgenodigd om in mei 2011 aan de universiteit aldaar een lezing te komen geven over de (historische) achtergronden die de oorzaak zijn van de positie van Boeddhistische nonnen in Ladakh.

Hallo allemaal,

Ik had een waarlijk avontuurlijke tijd die met de catastrofe in Leh eindigde.

Een onvoorstelbaar onweer heeft in de nacht van 6 augustus tot deze ramp geleid, die in Leh alleen al aan minstens 160 mensen het leven heeft gekost. We zaten 3 dagen in Leh vast, omdat ook het vliegveld en beide toegangswegen naar Leh overstroomd en weggespoeld waren.

We hebben de tijd gebruikt om te helpen waar dat nodig was. Omdat mijn partner als arts al in het ziekenhuis bekend was, gingen we daar naar toe. We wilden een taxi nemen, maar de hele stad was afgesloten, er ging geen enkel voertuig naar toe. Toevallig vonden we een verhuurbedrijf voor motoren, die ons na lang gepraat een motor wilde verhuren.

ziekenhuis verwoest in Leh

We wisten niet dat ook het ziekenhuis getroffen was, maar zagen dat bij aankomst. We zijn toen al voordat de medewerkers kwamen begonnen met het evacueren en ontruimen van het volledig onbruikbaar geworden gebouw.

Maar de mensen organiseerden zichzelf snel. Er werd een Eerste Hulp post ingericht en toeristenartsen opereerden op veldbedden. Claudine, die gynaecoloog is, heeft zich vooral met de barende vrouwen bezig gehouden. We hebben toen in een ander ziekenhuis, vijf kilometer verderop, een verlosruimte ingericht. Onze motor hielp daarbij. Maar er was geen water, geen stroom en geen communicatiemiddelen, geen benzinestation, alle winkels gesloten omdat velen mensen verloren hadden of hielpen bij het uitgraven van huizen en mensen. Het leed was afschuwelijk waarmee we allen werden geconfronteerd.

Ook elders is veel schade aangericht, zoals in Karsha (Zangskar) waar de huizen van monniken en een grote opslagplaats werden weggespoeld, evenals een drietal bruggen.

Ook in Basgo, waar een paar uur nadat wij erdoorheen gereden zijn 14 mensen in de afgrond zijn gestort en de dood vonden was enorm veel schade. Op deze site vonden we informatie over de ramp in Choglamsar:

www.dailymotion.com/video/xeer45_inondations-a-leh-ladakh-aout-2010_news

Maar dat er ook schade is aan de kant van Thiksey en aan het nieuwe klooster daar, wist ik niet.

Hartelijke groet,

Rolf Pessel