Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

felixerica
felixerica

Felix Meurders en Erica Terpstra bij ladakh Festival in Haarlem

Twee coryfeeën zetten zich in voor nonnen in Ladakh

Ruim tachtig mensen kwamen naar het achtste Ladakh festival dat zondag 24 oktober in Haarlem werd gehouden. De inspirerende dag werd geopend met interviews die Felix Meurders hield met twee medewerkers van de DFLN: Marlies Bosch en Aniek Jaartsveld. Maar, zo zei Meurders, als je dan Terpstra op de eerste rij ziet zitten en je weet dat ze beschermvrouwe is van de stichting, dan MOET je haar ook een aantal vragen stellen over haar relatie met de DFLN.

Marlies Bosch werd bevraagd over de start van de DFLN in 2003 en naar de verandering in de situatie van de nonnen sindsdien. Meurders bevroeg daarna Aniek Jaartsveld over haar bevindingen tijdens de ramp waarbij zij aanwezig was. Toen kwam Terpstra aan het woord die uitgebreid uit de doeken deed hoe ontzettend blij ze was dat ze gastvrouw heeft mogen zijn voor de Dalai Lama bij zijn bezoeken aan Nederland. Ze gaat hem in januari interviewen voor haar serie ‘wereldleiders’, waaraan ze momenteel werkt.

 

Meurders is in staat met veel humor in te gaan op ervaringen van de mensen die hij interviewt. Hij deed dat vanuit zijn eigen ervaringen: ook hij was in 2003 op reis in Ladakh, en ook hij had nooit stilgestaan bij het feit dat sommige van de roodgeklede, kale mensen op straat ook wel eens nonnen konden zijn.

aniekfelix
aniekfelix

Een flitsende start van een prachtige dag. Myra de Rooy gaf een presentatie over de algemene culturele en historische achtergronden van Ladakh, en vlocht daarin het verhaal van de nonnen en hun kloosters. Na de lunchpauze gaf Nel de Jong, de enige Nederlandse Tibetaanse arts, uitleg over de werkwijze en methodieken van de Tibetaanse geneeskunde en ze ging daarbij ook in op de traumaverwerking die na de ramp in Ladakh voor de mensen daar noodzakelijk is. De film “Autumn in the Himalaya”, van Malgorzata Skiba, met daarin het prachtige verhaal van de oudere nonnen in Nyerma die een klooster kregen met steun van de DFLN, werd wederom goed ontvangen. Aniek Jaartsveld vertelde uitgebreid over wat vrijwilligerswerk in Ladakh inhoudt en hoe zij de ramp en de naweeën daarvan aan den lijve heeft ondervonden.

Wilka Zelders' presentatie: ‘de kunst van coherente energie’ werd afgesloten met het tonen van twee filmpjes met haar kunstwerken die vanuit die energie ontstaan.

Het Ladakh festival bracht ruim € 2200,00 op voor het ‘waterproof maken’ van nonnenkloosters in Ladakh en werd afgesloten met een heerlijk benefietdiner.

Anja Schutte en Paulina Hartman, de twee gastvrouwen die het hele festival hebben georganiseerd, zijn erin geslaagd om een prachtige, warme locatie te vinden, waarin de foto’s van de nonnen harmonieerden met de religieuze schilderingen en heiligen beelden van de voormalige Rooms katholieke kapel. Dank aan iedereen die in Haarlem aanwezig was.

klik op onderstaande foto's om naar de Fotogalerie te gaan.

marliesfelix
marliesfelix
aniekfelix
aniekfelix
begin
begin

We hebben 208 gasten online