Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Wat loop hard en komt (nog) niet vooruit: Gebedsmolen voor Nyerma

Een Ladakhi vader vertelde zijn dochter een raadsel. 'Het loopt hard maar komt niet vooruit. Wat is dat?' Het bleek een draaiende molensteen te zijn, die gerst tot meel maalt. De gebedsmolens in Ladakh tollen ook rond zonder zich te verplaatsen, maar wat zich binnenin bevindt, legt grote afstanden af en komt ten goede aan alle levende wezens. Iedereen die aan het Tibetaans boeddhisme denkt, dat deel uitmaakt van het dagelijks leven van de nonnen en veel anderen in Ladakh, denkt aan gebedsvlaggen. Ze wapperen bij kloosters, tempels, bergpassen en ook op de daken bij de mensen thuis. Ze zijn met heilige spreuken bedrukt en de wind die er langs strijkt, draagt goede wensen de wereld over. Even belangrijk zijn de gebedsmolens. Ze zijn er in allerlei maten en worden door handbewegingen, wind of waterkracht in beweging gebracht. De kleintjes zijn voor persoonlijk gebruik, ze zijn voorzien van een houten handvat en kunnen zittend of lopend gebruikt worden. De grotere versie, verticaal aangebracht op een vaste as, is vaak op een route aangebracht die naar een tempel of klooster leidt. Voorbijgangers kunnen de gebedsmolen(s) met de hand laten draaien.

Wat de grootte van een gebedsmolen ook is, het principe blijft hetzelfde. De cilinder is slechts het omhulsel, het belangrijkste schuilt binnenin, daar bevinden zich net als op de gebedsvlaggen heilige teksten. De molens worden met de wijzers van de klok mee rondgedraaid en bij elke wenteling worden de talloze gebeden en goede wensen de wereld in gezonden. De energie van de mantra's worden verspreid en komt dus niet alleen ten goede aan de persoon die de gebedsmolen gebruikt, maar aan allen op wie de zegeningen neerdalen. Eigenlijk hoort bij elk klooster wel een gebedsmolen het landschap te sieren.

De Dutch Foundation for Ladakhi Nuns steunt al jarenlang vooral educatieve projecten voor de nonnen in Ladakh. Daar valt een gebedsmolen niet onder. We willen een uitzondering maken voor een project dat door twee DFLN-sponsors in werking is gezet. Anneke van der Heiden en Ellen Poelen renden mee met de Marikenloop om geld in te zamelen voor een gebedsmolen voor de nonnen van Nyerma. De gebedsmolen komt tussen het Nyerma-klooster en de nabijgelegen door dorpsbewoners gebouwde nieuwe tempel te staan. Hij komt dus niet alleen ten goede aan de oude nonnen, maar aan de hele dorpsgemeenschap. Bovendien maakt het project onderdeel uit van het cultuurbehoud op deze plek die al eeuwenlang gezien wordt als heilige plaats voor religieus onderricht en meditatie. Tien eeuwen geleden stond hier namelijk de eerste kloosteruniversiteit van Ladakh. De ruïnes en de stupa's staan nog steeds rondom het Nyerma-klooster. Het initiatief van Anneke en Ellen is op een bijzondere manier aangevuld. Een van onze donateurs besloot om de DFLN op te nemen in haar testament. Haar laatste woorden over dat besluit waren: 'Nu kan ik vanuit boven toekijken hoe de nonnen genieten van wat ik hen gaf.' De DFLN besteedt een deel van deze donatie aan de gebedsmolen.

Er is echter nog niet genoeg geld om het project af te ronden. Daarom vragen we iedereen om via een extra bijdrage dit speciale project een stapje dichterbij te brengen: banknummer 390100560 van DFLN, Boornbergum, met vermelding van 'Gebedsmolen Nyerma'.

Namens alle nonnen van Nyerma: heel hartelijk bedankt!

We hebben 69 gasten online