Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

2015-07-06 Ladakh. Vandaag, op de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama, werd in Sabu in het Gephel Shadrubling klooster een meisje van acht tot non gewijd, of liever, tot novice. Als ze 15-18 jaar is kan ze beslissen of dit echt haar keuze is. Ze schijnt thuis huilend op de grond te hebben gelegen om haar ouders te smeken of ze naar een klooster mocht. Tijdens het hele inwijdingsritueel straalden haar ogen als van een jonge bruid die absoluut zeker weet dat ze de juiste keuze heeft gemaakt.

Wijding

2015-wijding
2015-wijding

We kwamen tegelijk met de Geshe van de nonnen aan. Het meisje, Sonam Dolma, stond voor de laatste keer in haar kleertjes voor de deur van het klooster. In haar hemd onderging ze het knippen van haar haar door haar twee oudste zusters, een plukje bleef staan voor de latere ceremonie met de Geshe in de tempel. Vervolgens werd ze kaalgeschoren, en ook dat onderging ze met een gretigheid die verbazingwekkend is voor zo’n jong meisje.

2015-wijding
2015-wijding

Binnen werd ze door haar medezusters liefdevol voor de eerste keer in nonnenkleren gestoken, aan alles was te merken dat ze dat met grote vreugde onderging. Trots als een pauw liep ze naar de Gompa (tempel) waar ze door de andere nonnen en Geshe-la werd ontvangen. Ze ging stralend zitten, en direct werden de gebeden ingezet. We hielden het nauwelijks droog toen uiteindelijk de monnik haar laatste plukje haar afknipte en haar met rijst bestrooide. Trots ontving ze daarna van iedere non een kata (witte sjaal) als teken van welkom in hun klooster. MEER FOTO'S »

Zo ontroerend als dit ritueel ook was, direct daarna werd thee geschonken en ging de schaal met koekjes rond.

Picknick

2015-picknick
2015-picknick

Voor we het wisten zaten we in de jeep die ons naar het zomer paleis van de Dalai Lama bracht, waar het hele terrein met tenten stond volgebouwd. Daar vieren vandaag Tibetanen en Ladakhi de verjaardag van hun spirituele leider. Het duurde even voordat we de andere club nonnen hadden opgespoord…. en tussendoor werden we gastvrij ontvangen door een Tibetaans gezin dat Myra goed kende. Omdat we hen niet konden vinden in de menigte, bleef ik op geheel westerse wijze, Saldon, de hoofd non bellen, terwijl intussen twee jonge nonnen het terrein afstruinden en hen gewoon vonden.

2015-picknick
2015-picknick

In de loop van de tijd kwamen nonnen van allerlei kloosters naar ons toe, vierden we samen feest, en bespraken we van alles dat nog moest gebeuren voor ons vertrek. Tegen half twee was het zo heet dat wij weer terug zijn gegaan, maar het feestje in Choglamsar zal zeker tot de avond duren.

We hebben 127 gasten online