Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Bij het weerzien van de nonnen in Nyerma, eind april, zagen alle nonnen er gezond uit. Dit dankzij het inzicht van hoofdnon Dechen dat goede voeding belangrijk is, zeker voor ouderen in het harde klimaat van Ladakh. Gelukkig was daar dankzij de inkomsten van het guesthouse in het eerste seizoen geld voor.

Vroeg in het seizoen is al gestart met werkzaamheden voor uitbreiding van de groentetuin en de bouw van een groentekas.

Garden

Meer ingrijpend waren de werkzaamheden om alle delen van het klooster met elkaar te verbinden. De nonnen kunnen nu in de winter van de ene ruimte naar de andere lopen zonder ondergesneeuwd te worden of door de tocht te moeten lopen. Er is ook een kamer gebouwd voor een leraar die komt zodra er jonge nonnen komen wonen in het klooster.
Het was prachtig om te zien hoe ieder op haar eigen manier letterlijk een steentje bijdroeg aan de bouw: met z’n allen hebben we stenen gesjouwd die nodig waren voor het egaliseren van de grond. Oude nonnen die moeilijk lopen gingen zitten en maakten stapeltjes van de stenen die door degenen die wel goed ter been waren werden verplaatst.

Zonne-energie

In november 2008 hebben de deelnemers van energie bedrijf Essent aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen ruim € 10.000 bij elkaar gelopen. Het geld is bestemd voor een zonne-energieproject voor het klooster en guesthouse in Nyerma. Vroeg in het seizoen zijn we begonnen met oriënteren en informeren naar het meest gerenommeerde bedrijf en het beste systeem. Dat soort processen verloopt in Ladakh minder snel en efficiënt dan in Europa. Aanvankelijk leek het haalbaar dat installatie van de panelen en bijbehorende accu’s voor het eind van de zomer zouden zijn geïnstalleerd. Dat was helaas te hoog gegrepen. Nu hopen we dat het voor de winter klaar is zodat de nonnen er profijt van hebben gedurende de lange donkere dagen.

Essent cheque

HomeStay

De zomer van 2009 was het tweede seizoen van “Homestay with nuns the Tara’s”. Waren we vorige zomer al enthousiast over het aantal gasten en de inkomsten, deze zomer was dat drie keer zoveel! (€ 3500,00!)  Mei en juni waren rustig met wat pieken hier en daar. Juli, augustus en september waren erg druk. Gasten uit onder andere Nederland, Duitsland, België, Zwitserland, Engeland, Zweden en VS kwamen soms voor één nacht op doorreis, soms voor drie weken meditatie. Zij genoten van de indrukwekkende omgeving, de rust, de nonnen en de goede zorgen en lekkere maaltijden van de vrijwilligers.
Voor de vrijwilligers was het hard werken met zoveel gasten in huis. In Nyerma is het fysiek hard werken: er is lang niet altijd elektriciteit, water voor de keuken moet worden gepompt, schoonmaken en de was doen zijn flinke klussen. Ook het klimaat maakt het dagelijks leven en werken zwaarder dan in Europa.
Als eerste vrijwilliger eind mei kwam Ellen. Een routinier van vorig jaar die daarna bereid was om leemtes op te vullen en nieuwe vrijwilligers in te werken. Met Dechen en Chamba, twee nonnen die bij het project betrokken zijn, kon ze snel de draad weer oppakken.
In juni kwam Angela om het guesthouse te runnen. In die week kwam de eerste “grote” groep van dit jaar.
Begin juli kwamen Els en Kris uit België om het over te nemen. Zij zijn continue in de weer geweest. Door haar kennis als fysiotherapeut in te zetten en gasten een massage aan te bieden wist Els extra geld in het laatje te brengen. Ook nonnen met klachten kwamen voor een behandeling.

Eind juli was er een moment waarop bijna alle vrijwilligers van vorig jaar er waren. Dit zegt al genoeg over de aantrekkingskracht van Ladakh en in het bijzonder Nyerma. Samen met alle nonnen zijn we een dagje uit geweest naar Stakna. We hebben de tempel bezocht en zijn daarna gaan picknicken. Iedereen heeft genoten!
Begin augustus namen Gijs en Lotte het over. De maanden augustus en september waren net als de maand juli druk bezet, geen enkele dag zonder gasten en vaak volle bezetting. Dat is met boodschappen doen en koken een flinke klus. Boodschappen moeten helemaal in Leh worden gehaald. Dat is alleen al twee uur met de bus op en neer. En aangezien het om flinke hoeveelheden gaat is het ook flink sjouwen.
Lotte en Gijs bleven tot eind september toen het guesthouse sloot. Alles is nu schoon en opgeborgen voor de winter en staat klaar voor de volgende zomer die hopelijk net zo succesvol wordt.

Heel is heel bijzonder om te zien hoe Chamba en Dechen zich ontwikkelen en leren omgaan met westerlingen en meedenken over de gang van zaken rondom het guest house. Voor hen is het weer wennen nu de rust is wedergekeerd na vertrek van vrijwilligers en gasten, net als het voor ons weer wennen is in Nederland.

- Aniek Jaartsveld

Sign Nyerma

We have 119 guests online