EEN PRODUCTIEVE ZOMER IN LAdakH
Mei tot en met september 2007
De zomer van 2007 stond letterlijke en figuurlijk in het teken van opbouwen: bij het klooster voor oudere nonnen in Nyerma (dicht bij het bekende Thiksey gompa) werden in korte tijd de laatste kamers voor de nonnen afgebouwd. Het guesthouse met 6 kamers stond er in twee maanden. Bij LNA in Leh werd de tweede verdieping gebouwd, daardoor kon er ook een gang boven en beneden worden gemaakt zodat het gebouw beter geïsoleerd is tegen de extreme kou en de nonnen in de winter niet de hele tijd naar buiten hoeven.
Figuurlijk werd bij LNA gebouwd aan een nieuwe organisatiestructuur. De staf van Dr. Tsering Palmo is uitgebreid met een stel jonge enthousiaste nonnen. Samen met de nonnen en vrouwen van IWP (International Women for Peace uit Thailand) die training en scholing geven aan de nonnen, bespraken we wat speerpunten en prioriteiten zijn en wat nodig is aan kennis en vaardigheden om de organisatie goed te laten draaien.
Kenmerkend voor de gang van zaken in Ladakh is dat afspraken en plannen vaak anders lopen dan gedacht. De bouw van het guesthouse verliep zo voorspoedig dat het klaar was voor er ook maar één vrijwilliger was gearriveerd. Bij LNA konden ze nog wel wat helpende handen gebruiken bij het schuren, plamuren en schilderen. Daar is een groep vrijwilligers flink aan de slag gegaan. De manier van werken is erg anders dan we in Nederland gewend zijn: je kunt gerust gaan schuren naast iemand die aan het schilderen is. Dat is voor klussers die gewend zijn heel secuur te werken even slikken maar na verloop van tijd wordt ook dat gewoon. Het resultaat is hoe dan ook prachtig!
Ook de nonnen krijgen steeds meer te maken met buitenlandse bezoekers. Het is voor hen zinvol om Engels te leren. Bij LNA waren er deze zomer meerdere vrijwilligers die voor een langere periode Engelse les gaven. Daardoor kon er efficiënter in kleinere groepjes worden gewerkt.
De bedoeling is om een aantal nonnen in Nyerma op den duur in te schakelen bij het runnen van het guesthouse. Voor hen is een basale kennis van Engels belangrijk.
Deze zomer zijn er tussen half juli en eind september 8 vrijwilligers in Ladakh geweest. De meeste van hen combineerden een paar weken vrijwilligerswerk met een trekking of andere reis voor of na die tijd.
Zoals gezegd ging de bouw van het guesthouse in Nyerma zo snel dat die klus geklaard was voor de vrijwilligers er waren die graag wilden meehelpen. Hun hulp bij opruimen en schoonmaken was echter zeer welkom.
Een aantal vrijwilligers heeft ook een begin gemaakt met Engelse les voor de Nyerma nonnen. Behalve dat het nuttig is om Engels te leren levert het ook erg veel plezier op voor zowel de nonnen als vrijwilligers.
Naast bouwen is scholing en opleiding een speerpunt van DFLN. Het is indrukwekkend om te ervaren met hoeveel inzet en enthousiasme nonnen kansen om een opleiding te volgen aanpakken. Prioriteit van LNA is zich te richten op en in te zetten voor de samenleving. Dit is steeds meer zichtbaar: mensen uit de omgeving doen steeds vaker een beroep op de nonnen voor ceremonies, bijvoorbeeld bij een overlijden, of komen om raad en ondersteuning als ze in een moeilijke situatie verkeren. Vrouwen uit de omgeving komen regelmatig om hand en spandiensten te verlenen bij LNA. De laatste jaren is waardering voor en acceptatie van de nonnen door de lokale bevolking enorm toegenomen. Dat heeft onder andere te maken met scholing en opleiding.
We hopen op genoeg sponsors zodat de nonnen door kunnen gaan met hun opleiding en dat jongeren de kans krijgen om er aan te beginnen.
Voor het guesthouse in Nyerma hopen we in het voorjaar voldoende geld te hebben om een kamer en keuken te kunnen bouwen voor vrijwilligers die de gasten ontvangen, en een klein winkeltje voor de dagelijkse dingen die bezoekers nodig kunnen hebben.
Tot slot: kom vooral zelf kijken hoe bijzonder deze plek is!
door: Aniek Jaartsveld, coördinator vrijwilligers DFLN