Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Algemeen

myra in bergen web

Myra de Rooy wereldreizigster
bergen beklimmen en mensen ontmoeten

tekst: Ada de Boer

Een erfelijke belasting? Toen Myra de Rooy’s moeder zwanger van Myra was, beklom ze een van de hoogste bergen van Oostenrijk, haar oma skiede en reed motor, haar vader was een fervent bergbeklimmer…
Met haar ouders en zusje maakte Myra al in haar kindertijd huttentochten in de bergen. In de studietijd bloeide haar liefde voor bergbeklimmen helemaal op: het verleggen van grenzen, het volledige vertrouwen dat bergbeklimmers in elkaar moeten hebben, hangend aan touw en pikhouweel. Myra schreef diverse boeken over haar talloze bergtochten.
Een interview over haar reizen en haar betrokkenheid bij de nonnen in Ladakh

Wat was je allermooiste ervaring in de bergen?

‘Een lastige vraag als je al zo lang in de bergen komt, al die verschillende ervaringen. Klimtochten, zoals de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie, mijn vele trektochten, vaak alleen in Tibet, de Himalaya of Noorwegen. Tochten in de winter, soms door extreme kou of sneeuw, lopen over de bevroren Zanskar-rivier in Noordwest-India en slapen in grotten. Of juist zomertochten met een tent. Heel bijzonder zijn voor mij ook de ontmoetingen met de mensen die op die onherbergzame plekken wonen.
Maar het allermooiste zijn toch de woeste landschappen, natuurkrachten, rust en ruimte. De bergen zijn voor mij een plaats die voelt als thuiskomen en om bij te tanken.’

Heilige berg Kailash

 myraderooy met gephel nonnen web

 

Hier kunt u de filmpjes zien die op YouTube staan over de situatie van de nonnen in Ladakh en Corina

 

meeting board virtual

 

Beste sponsors en andere geïnteresseerden in de Ladakhi nonnen,

Het bestuur van de DFLN hoopt dat het ondanks deze tijden van onzekerheid in Nederland en de rest van de wereld, naar omstandigheden, goed met u gaat.

Graag willen we u doorgeven hoe onze nonnen ervoor staan.

In heel India is er voorlopig een lockdown en dus ook in Ladakh. Er is in Ladakh een aantal mensen positief op corona getest en in quarantaine geplaatst, maar voor zover bekend is er niemand overleden.

We hebben contact met onze drie nonnenkloosters. Daar is gelukkig niemand besmet.

In deze moeilijke tijden blijken veel Ladakhi steun te putten uit de gebeden van de nonnen.

Afgelopen voorjaar was de abdes van het Nyerma nonnenklooster in Nederland. Dechen was aanwezig bij een bestuursvergadering van de DFLN en een aantal van onze vrijwilligers en donateurs hebben haar kunnen ontmoeten. Toen leek corona nog ver weg.

Dechen kon tijdig met een van de laatste vluchten terugkeren naar India en in Ladakh moest zij volgens de regels, ondanks dat zij niet besmet was, uit voorzorg ruim drie weken in het ziekenhuis in quarantaine.

De oude nonnen in Nyerma verblijven allemaal bij hun families en Dechen is inmiddels terug in het lege nonnenklooster. Ze heeft telefonisch contact met de andere nonnenkloosters, maar mag Nyerma niet verlaten. Daarom is zij voor de komende weken in retraite gegaan en neemt in haar gebeden ook onze sponsors en donateurs mee.

Vanuit het klooster van de Ladakh Nuns Association in Leh kregen wij te horen dat het goed gaat met alle nonnen en dat zij gebeden opzeggen voor alle levende wezens en moeder aarde, zodat zij vrij zullen zijn van lijden. De jongere nonnen volgen in de morgen hun reguliere onderwijs online.

Alle nonnen lezen ’s middags de Hartsoetra (Prajnaparamita Sutra) en Tripitaka. Ze hebben de honderdduizend verzen van de Hartsoetra inmiddels afgerond en zijn nu aan de 108 delen van de Tripitaka begonnen. ’s Avonds reciteren ze gezamenlijk de Groene Tara mantra: Om tare tuttare ture soha.

Ze geven ons mee: ‘Wees voorzichtig, wees veilig en blijf thuis.’

De nonnen van het Gephel Shadrubling klooster uit Basgo geven door dat het met hen ook goed gaat en dat ze Tara-gebeden reciteren, maar ook andere gebeden. Dat doen ze voor de hele wereld, maar ze meldden ook dat ze dat speciaal voor onze sponsors en donateurs doen. Ze hopen van harte dat iedereen gezond is en blijft. Ook zij geven ons mee om voorzichtig te zijn en ze zenden al hun liefde en groeten. Wij zijn in hun gebeden, meditaties en harten.

Bovenstaand filmpje kregen wij toegezonden uit het Gephel klooster waar de nonnen zitten te bidden. Dat doen ze niet op 1,5 meter afstand van elkaar, maar ze verlaten het klooster niet en zijn dus eigenlijk een grote familie.

Een aantal bestuursleden van de DFLN was van plan deze zomer naar Ladakh te gaan, maar met de huidige ontwikkelingen is dat natuurlijk onzeker. We zijn wel heel blij dat we de nonnen vanuit Nederland kunnen blijven ondersteunen en hopen dat u in staat bent dat ook te blijven doen.

Het DFLN-bestuur wenst u alle goeds en sterkte,

Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

Bangkokdreef 207, 3564 SM Utrecht

www.ladakhnuns.com  Triodosbank: NL60TRIO0390100560

 

Dechen

Na veel spanning, geregel en overleg kwam uiteindelijk het verlossende bericht dat Dechen een visum had gekregen voor haar bezoek aan Nederland.

Op een grijze woensdagochtend stonden we met een klein welkomstcomitee op Schiphol. Gedurende de rit naar het oosten van ons land merkte zij op hoe groen alles in de winter bleef. Ook de uitstekende conditie van ons wegennet trok haar aandacht, in India zou zo'n lange autorit over wegen met bulten en kuilen gaan.

We hebben 243 gasten online