Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Zit nog verdwaasd achter mijn kop thee…… Aniek komt er net aan…. de Dalai Lama is nu in Leh, maar komt hoogstwaarschijnlijk om 11 uur naar het nieuwe klooster van de nonnen in Basgo, dat op 4 augustus wordt geïnaugureerd. Stel je voor! Het eerste bezoek van de Dalai Lama aan een VROUWENKLOOSTER!

En.... zo zie je maar dat er niets zeker is in deze wereld.

Vol verwachting hadden we een taxi geregeld om ons naar het 45 km verderop gelegen klooster van de Gephel Shadrubling nonnen te brengen. Daar was het al een enorme drukte, alles was versierd, er was een zandpad aangelegd dat met een watertruck presentabel werd gemaakt, het klooster zag er echt prachtig uit, wat hebben die meiden met veel hulp van dorpelingen een werk verzet. Dorpelingen hadden het entree met bloemen versierd, kortom, alles was klaar om de Dalai Lama te ontvangen...

basgo 1
...meer foto´s

We zagen golfbewegingen van mensen die van het kloosterpad naar de weg liepen en terug. Allerlei hotshots die in contact stonden met de auto van de Dalai lama gaven steeds wisselende informatie: 80 % kans dat hij komt, of: nee, nog niet bevestigd. Intussen groeiden mensen langs de weg tot een ware massa aan, prachtig aangekleed, vrouwen met traditionele haardracht en kleren, alleen dat al was de moeite waard om daar te zijn, daar kom je niet zo vaak zo dichtbij.

De nonnen waren super zenuwachtig, de Dalai Lama voor het eerst in een vrouwenklooster in Ladakh!! Intussen werd ons verteld dat het nu toch wel bijna zeker was en de mensen langs de weg (waar amper nog een bus of auto langs kon) werden gesommeerd om langs de oprit naar het klooster te gaan staan.
Uiteindelijk, het was bijna half drie en we stonden in de brandende zon, zagen we een colonne auto's aankomen, een golf van opwinding stroomde door de menigte, de auto's stopten.... bleven staan, maar reden toen langzaam door. Je voelde de teleurstelling door de menigte vloeien alsof iedereen in tranen kon uitbarsten.

Maar de nonnen nodigden iedereen uit om naar het klooster te komen, Dechen gaf een prachtige uitleg aan de mensen die op het zeil waren gaan zitten, de eerste keer dat ik een non met overtuiging een grote groep mensen zag toespreken.

basgo 8
...meer foto´s

Ze legde uit dat de mensen niet verdrietig moesten zijn, dat hij over twee dagen weer langs kwam, en misschien zou het dan wel lukken, en toen iedereen wat gegeten had, begonnen een paar mannen spontaan op hun drums te spelen, en een groepje mannen en vrouwen, toch al in de traditionele klederdracht, begonnen een Ladakhi dans.

Kortom, les van dit geheel is: verwacht niets en kijk wat je wordt toegeworpen op een volstrekt onverwachte wijze. In ieder geval hebben de nonnen zich een plek in die gemeenschap veroverd, de afgelopen maanden al, maar door dit feest van iedereen werd dat nog eens bevestigd, en dan moet de inwijding van het klooster op 4 augustus nog plaatsvinden!!

Marlies

We hebben 134 gasten online