Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Ga er even voor zitten zou ik zeggen…..

Gisteravond werden we gebeld dat de Dalai Lama toch zou komen, of we om tien uur in het klooster in Basgo wilden zijn.

Wat bleek nu het geval, zondag was er wel sprake geweest van een bezoek, maar de veiligheidsmensen waren niet ingeschakeld en dat was de reden dat de stoet voorbij reed.

En vanochtend kregen we opnieuw een telefoontje van Chosdon, een der nonnen: of we direct wilden komen, de Dalai Lama zou een uur eerder arriveren. Hoe moesten we dat voor elkaar krijgen? Uiteindelijk zaten we in een taxi die in volle vaart naar Basgo reed. We waren er na 9.00 uur maar er stonden nog geen auto's, wel overal beveiligingsmensen.

De Geshe (leraar) van het klooster liet aan de 'security' mensen weten dat wij erbij hoorden. Eerst moesten laten zien dat onze camera's ook echt foto's konden maken en geen geheime wapens waren en daarna mochten Aniek en ik de tempel in. Ook de mensen buiten werden gecheckt op wapens met behulp van een draagbaar poortje. Het duurde toch tot bijna half 11 dat de stoet arriveerde.. de spanning droop van de gezichten van de nonnen: het allereerste bezoek van His Holiness aan een vrouwenklooster in Ladakh! Hier werd geschiedenis geschreven!

De Dalai Lama kwam, ging op zijn stoel zitten en Dechen, de abdis bood hem de doelstellingen van dit klooster aan. Die heeft hij vol aandacht voorgelezen. Daarna gaf hij een korte lezing over het belang van onderwijs aan nonnen. Hij zei dat hij jammer genoeg niet degene was die bepaalde of de nonnen al de volledige wijding (tot bikhuni) mochten krijgen, maar dat ze nu wel voor geshe-ma (professor in de boeddhistische filosofie) konden studeren en moedigde hen aan hard te werken om dat te bereiken.

Het was zo ontroerend, de Gephel nonnen hebben hem zelf uitgenodigd, zijn zowel in Dharamsala als hier tot 5 keer naar de kantoren gegaan, en nu gebeurde het echt dat hij op een stoel in hun tijdelijke tempel zat!

 

dalai-lama-marlies
...meer foto´s

Op een gegeven moment zei de secretaris van de Dalai Lama dat ik het fotoboek over zijn bezoek aan Nederland mocht aanbieden. Ik was even zo verbaasd dat ik over het kleed struikelde.

Hij nam het boek aan, begon te bladeren, zag foto's van zichzelf met Erica Terpstra en vertelde, nog nagenietend van wat zich in Ahoy had afgespeeld, aan de mensen:

'That is my old friend in Holland, I always joke with her about her weight..' en bij de foto's van Paula de Wys: 'zij woont op een boot en ik ga er de volgende keer als ik in Holland ben weer naar toe!'

Toen het afscheid naderde sommeerde de secretaris me om met mijn camera een groepsfoto te maken van de Dalai Lama met alle nonnen, daarna pakte hij de camera uit mijn hand.

Hij zei: 'you sit there..' en gaf de camera aan een monnik om foto's te nemen. Vervolgens mochten de uitgelopen dorpelingen met hem op de foto, maar daar was geen beginnen aan..

dalai-lama-gephel1
...meer foto´s

Deze nonnen hebben zichzelf als vrouwen die iets willen bereiken op de kaart gezet en het hele dorp laten zien dat de Dalai Lama naar hun net gebouwde en nog niet ingewijde klooster wilde komen.

Waar ik vorige keer mee eindigde: heb geen verwachtingen en er word je iets moois in de schoot geworpen.

Marlies

We hebben 209 gasten online